Innovació i nous enfocaments de gènere en clau de salut sòciocomunitària.

17/10/2019 - 19:00

Tot i que els fenòmens d’ús de substàncies psicoactives en si mateixos no tenen gènere, l’efecte de les drogues -tant en el pla físic com en el psicosocial- així com les seves pautes de consum i repercussions socials i personals, són diferents segons les particularitats del sistema sexe-gènere.

Des de la literatura científica fins a l'imaginari social, s'ha construït un prototip de consum de substàncies basant-nos majoritàriament en un tipus únic, heteronormatiu, que no inclou ni facilita la visibilització d’aquelles particularitats pròpies de les consumidores dones i de tots i totes aquelles que tenen altres identitats sexuals i de gènere.

Cal apropar-nos doncs al fenomen des d’una perspectiva més complexa i fidel a la realitat.

 

 

 

Programa: 

PRESTATGERIA PSICOACTIVA

El Servei d’Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus en col·laboració amb les Biblioteques Municipals i la Regidoria de Salut (Escola Oberta de Salut), presenten la tercera edició de la “Prestatgeria Psicoactiva”, que començarà el 17 d’octubre, finalitzarà el dia 28 de novembre i abordarà el fenomen de l’ús de substàncies psicoactives amb perspectiva de gènere.  L’objectiu del cicle, que es realitzarà a la Biblioteca Pere Anguera, és aportar informació contextualitzada, pràctica i veraç sobre el fenomen de consum de substàncies psicoactives a partir de la presentació de llibres i documents relacionats amb la matèria. Tots els llibres i documents presentats en la prestatgeria, queden com a fons bibliogràfic de la biblioteca municipal. 

3a edició. ús de substàncies psicoactives amb perspectiva  de gènere.

 Tot i que els fenòmens d’ús de substàncies psicoactives en si mateixos no tenen gènere, l’efecte de les drogues -tant en el pla físic com en el psicosocial- així com les seves pautes de consum i repercussions socials i personals, són diferents segons les particularitats del sistema sexe-gènere. Des de la literatura científica fins a l'imaginari social, s'ha construït un prototip de consum de substàncies basant-nos majoritàriament en un tipus únic, heteronormatiu, que no inclou ni facilita la visibilització d’aquelles particularitats pròpies de les consumidores dones i de tots i totes aquelles que tenen altres identitats sexuals i de gènere. Cal apropar-nos doncs al fenomen des d’una perspectiva més complexa i fidel a la realitat

Ponents: 

Aura Roig. Metzineres.  

Entorns d’Aixopluc per a dones que usen drogues sobrevivint a violències, “Metzineres”   https://metzineres.net/    

Eix temàtic: 
Etapa de la vida: 
Cartell o tríptic: 

©Escola Oberta. Tots els drets reservats.    Avís legal | Política de galetes | Transparència

Salut Pública
C/Ample, 13 - Tel. 977 010 040
http://www.reus.cat/  salutpublica@reus.cat