Escola Oberta de Salut Dr. Frias
logo Ajuntament de Reus

Emocions a taula. Salut mental i alimentació

equip

I Jornades Pedagogia i Salut

La vida és un ventall d'èpoques, una d'elles, l'adolescència. En aquesta fase, es viuen processos de canvi que poden condicionar tant el creixement personal com el col·lectiu. La tasca docent és un procés d'aprenentatge continu que ha de configurar un context educatiu de benestar i creixement emocional de l'alumnat.
Darrere dels pupitres poden amagar-se mons sense llum. Detectar conductes associades al patiment personal és vital, i en aquests casos, l'acollida i l'acompanyament esdevenen eines essencials per gestionar-les emocions assertivament.

Les Jornades Pedagogia i Salut tenen un caire pràctic i  estan dirigides especialment als docents i altres professionals de l’educació de l’etapa d’educació primària i secundària. Estan organitzades per un equip de docents i amb els equips de tècnics de les Regidories d'Educació i de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, així com professionals sanitaris del Centre MQ i del Col.legi de Psicologia de Catalunya, Delegació de Tarragona.

PONÈNCIA INAUGURAL:  Indicadors d'alerta en les alteracions del comportament alimentari a la infància i l'adolescènciaper Josefa Canals Sans, Catedràtica de psicopatologia de la infància i adolescència a la URV. Metge i docent a la URV. Coordinadora del grup de recerca Nutrició i Salut Mental de la URV. Recerca en l'àmbit de la salut mental en nens/es i adolescents a través de projectes atorgats per treballar l'epidemiologia dels problemes emocionals (ansietat, depressió i trastorn obsessiu-compulsiu), dels trastorns del comportament alimentaris i dels trastorns del neurodesenvolupament (TDAH i TEA).  Treballa en intervenció preventiva en adolescents i joves per prevenir problemes emocionals. Tanmateix, investiga la relació entre nutrició i salut mental en etapes primerenques del desenvolupament.

Tallers:

  • Alimentació i Nutrició: Nutrició saludable i prevenció dels trastorns alimentaris càrrec de la Dra. Cristina Jardí i de la Dra. Cristina Bedmar, dietistes i nutricionistes. Professores de la Universitat Rovira i Virgili. Objectius del taller: els hàbits alimentaris adquirits durant la infància i l’adolescència són decisius en el comportament alimentari a l'edat adulta. L'educació alimentària i la psicoeducació s'han de considerar com eines indispensables en la prevenció dels trastorns alimentaris.

  • Mindfullness càrrec del Dr. Luis Heredia, psicòleg general sanitari, doctor en psicologia, professor de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universitat Oberta de Catalunya i especialista en atenció plena; i Ana Gutiérrez Leal, especialista en psicologia de l'esport i coaching. Objectiu del taller: aproximar als assistents a les tècniques de mindfullness per poder aplicar a l’àmbit educatiu. El taller comptarà amb una part de justificació científica i una altra part experiencial.

  • Eines de gestió de conflictes a l’adolescència, a càrrec de Gentzane Carbajo Areitiobiritxinaga, doctora en psicologia, especialista en psicologia clínica; en Paco Díaz Arévalo, psicòleg general sanitari, especialista en psicologia de l'esport i l’activitat física. Objectiu del taller: presentar eines de gestió emocional que puguin tenir aplicació a l’aula.

Aquestes Jornades tenen reconeixement del departament d'educació de la Generalitat de Catalunya. 

preu

Gratuit-Cal inscripció prèvia

dia

Inscripcions

Organitzador

Regidories d'Educació; Regidoria de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, Centre MQ i Col.legi de Psicologia de Catalunya, Delegació de Tarragona.

Data inici

Data final

Localització

Passeig de la Boca de la Mina, 11 -

Escola Mowgli