Escola Oberta de Salut Dr. Frias
Ajuntament de Reus

Fem-ho [vih]sible

Ja fa més de 40 anys que es van descriure els primers casos de la malaltia, però avui dia, continua sent un problema de salut important per a la població. Des de l'inici de la pandèmia, s'estima que el virus del VIH ha contagiat més de 80 milions de persones a tot el món. Actualment, a Catalunya hi ha més de 33.000 persones que conviuen amb el VIH, però no és un problema del passat, ja que hi continua havent una taxa d'infeccions al nostre medi al voltant de 10-12 casos nous per 100.000 habitants i any.

La infecció pel VIH no només afecta grups de població molt concrets perquè la via de transmissió majoritària a hores d'ara és la via sexual, per la qual cosa qualsevol persona que manté relacions sexuals es pot contagiar pel VIH si no es prenen les mesures adequades.

Durant tots aquests anys, s'han realitzat rellevants avenços en el coneixement de la malaltia, així com en tècniques diagnòstiques i fàrmacs per al tractament, que són cada cop més eficaces i amb menor toxicitat. Tot això ha contribuït a fer que la malaltia, que inicialment era mortal en la majoria dels casos, s'ha convertit en una malaltia crònica, amb un millor pronòstic i una millor qualitat de vida per al pacient.

Encara hi ha reptes pendents, però els més importants són incidir en mesures preventives per a la població i en un diagnòstic precoç dels pacients que tenen la infecció i no ho saben perquè estan asimptomàtics. D'aquesta manera evitarem la transmissió i evitarem la progressió de la malaltia.

Per tot això, i aprofitant aquest dia, hem de fer visible el problema, perquè tots, cadascun en mesura de les nostres possibilitats, podem col·laborar per evitar l'avenç de la pandèmia pel VIH i l'estigmatització dels pacients amb infecció pel virus del VIH.

Les accions i activitats que durant tot l'any s'organitzen al voltant del VIH i també d'altres malalties de transmissió sexual es preparen en la  comissió Reus pel VIH/sida i les infeccions de transmissió sexual, grup que anomenem La CORE que  té com a missió impulsar tasques preventives, d’atenció i tractament que millorin la situació del diagnòstic del VIH i de les ITS. La CORE està conformada per diferents entitats i organismes que treballen entre d'altres objectius per promoure una bona salut sexual.  Pots consultar els seus membre en el següent enllaç    

Consulta el programa d'actes. 

 

El diagnòstic precoç és una de les millors estratègies per frenar la pandèmia de la Sida, per això es poden realitzar testos ràpids a les farmàcies durant tot l'any.  Pots consultar les farmàcies on fer-te la prova en aquest enllaç  

 


Imatges Relacionades
Actiu

Àmbit

Salut sexual

Últimes notícies