Escola Oberta de Salut Dr. Frias
Ajuntament de Reus

Des de 2022 tres noves normatives emparen l'ús d'envasos reutilitzables en la compra d'aliments frescos, tant al petit comerç com les grans cadenes. La llei espanyola de residus fa obligatòria l'acceptació dels envasos reutilitzables i estableix la responsabilitat de l'estat dels recipients a les persones consumidores i eximeix als comerços de qualsevol responsabilitat en relació amb problemes de seguretat alimentària. El Reial decret 1021/2022 estableix la higiene i el material de l'envàs, responsabilitat de la clientela. El Reial decret 1055/2022 estableix que els comerços han de servir les fruites i verdures que es venen senceres, a granel, i obliga els comerços a acceptar els recipients reutilitzables. 


Responsabilitats Legals:  


El Reial Decret 1021/2022 regula els requisits d'higiene en la producció i comercialització d'aliments en establiments al detall. Segons l'article 18, els operadors tenen unes certes responsabilitats, incloent-hi, l'ús de recipients reutilitzables aptes per al contacte amb aliments.

La botiga:

  • Poden rebutjar l'ús d'un recipient si consideren que l'estat higiènic del mateix no és adequat per a garantir la seguretat del producte.
  • Quedaran exempts de la responsabilitat pels problemes de seguretat alimentària que es poguessin derivar de la utilització de recipients aportats per la pròpia clientela.
  • Poden reutilitzar els recipients retornats per la clientela, sempre que es garanteixi la seva neteja i desinfecció adequades.
     

La clientela:

  • són responsables de la higiene dels recipients que porten
  • són responsables que el material sigui apte per al contacte amb aliments.
  • és responsable de les condicions de transport i conservació. 

 


Recomanacions Higièniques per al recipient:

Assegura't que els materials dels envasos i carmanyoles siguin aptes per a aliments.
Renta  els envasos i carmanyoles amb aigua i sabó abans i després del seu ús, i assegura't que estiguin secs.
Verifica que el material de la carmanyola sigui adequat si planeges escalfar-la en el microones o congelar-la.

 

Recomanacions Higièniques per al transport i la conservació

No deixis productes frescos a temperatura ambient i assegura't de conservar-los en la nevera tan aviat com sigui possible.
Si compres productes congelats, utilitza bosses isotèrmiques per a mantenir la temperatura de congelació durant el transport.


Últimes notícies