Escola Oberta de Salut Dr. Frias
Ajuntament de Reus

Bones pràctiques en establiments alimentaris

area

El manipulador d’aliments és la persona que toca els aliments envasats o no envasats, utilitza els equips i utensilis necessaris per a preparar-los, elaborar-los,
conservar-los i guardar-los i està en contacte amb les superfícies on es fan aquestes accions.

QUÈ HE DE SABER PER PREPARAR ELS ALIMENTS DE FORMA SEGURA?


L’alimentació és vital per la salut,  Les Bones pràctiques són aquelles mesures necessàries per a garantir que els aliments no faran mal a la persona a la qual van destinades formen part de l’àmbit de la «Seguretat alimentària» i per això, però cal tenir en compte 3 idees bàsiques:

  • la quantitat
  • la qualitat
  • la seguretat de l’aliment

Els aliments llestos per a consumir o els cuinats són rics amb aigua i nutrients això fa que siguin idonis per al creixement de microorganismes, si aquests ens
emmalalteixen parlem de microorganismes patògens.  Els aliments es poden contaminar a partir d’aliments crus, dels manipuladors, de superfícies i estris bruts i d’animals com les mosques. Una vegada l’aliment ja s’ha contaminat, si la temperatura és suau, els microorganismes creixen ràpidament agafant nivells perillosos per la salut.

Les toxiinfeccions alimentàries són aquelles malalties que agafem per al consum d’algun aliment contaminant, els símptomes són normalment digestius,
com ara vòmits i diarrees, per exemple la salmonel·la. Generalment, els símptomes de què hem emmalaltit apareixen entre les 2 i les 24 hores.

 

Les 5 mesures a posar en pràctica són:

NETEJAR.  Netejar-se les mans abans de cada preparació d’aliments, després de preparar aliments crus, de tocar la brossa, d’anar al vàter, d’esternudar o tossir, de mocar-nos, de tocar bolques o diners i de tocar animals domèstics.Netejar i desinfectar les superfícies i estris que estan en contacte amb els aliments i tenint més cura si hem manipulat aliments com la carn, el peix, els ous i el pollastre. Les hem de protegir dels insectes i de les mascotes.

Els 5 punts més bruts de la cuina sónLes esponges i fregalls, Les piques, Els draps de cuina,  Els cubells de brossa,  I actualment, amb la incorporació de la tecnologia a les cuines, hi hem de sumar les pantalles tàctils!!

 

SEPARAR. Els aliments cuinats dels crus, i un cop nets no els barregis.  Utilitzar diferents estris i parament per preparar els aliments, una taula de tall i un ganivet específic per tallar la carn, una per la verdura… A la nevera i al rebost cal conservar els aliments ben diferenciats i tapats, perquè no es contaminin entre ells.

! Els envasos que usem per guardar els aliments han de ser de materials aptes per al consum alimentari.

 

COURE  Els aliments s’han de coure bé, sobretot vigilar amb la carn, el peix, el pollastre i els ous. En reescalfar els aliments hem de tenir en compte que aquest estigui calent en el seu interior. Sabem que hem cuit o reescalfat adequadament un aliment quan ens hem d’esperar que es refredi una mica per poder-lo menjar, ja que si no ens cremem.

!!! 75 °C és la temperatura de cocció que garanteix l’eliminació dels microorganismes que hi puguin haver en l’aliment.

 

REFREDAR.  Els aliments cuinats no es poden tenir fora de la nevera més de dues hores. Els aliments s’haurien de preparar sempre poc abans de consumir-los i si això no és possible, cal conservar-los refrigerats. Els aliments sempre s’han de descongelar dins la nevera o al microones, procureu no fer-ho a temperatura ambient. Això implica organització dels àpats. Per refredar un aliment amb més rapidesa els professionals fan servir els abatedors de temperatura, a casa podem fraccionar l’aliment en recipients petits.

!! Per sota els 5 °C el creixement dels microorganismes es retarda o s’atura

 

UTILITZAR AIGUA SEGURA.  Aigua segura és la que està tractada i cal utilitzar-la per:  Rentar la fruita i les verdures, Afegir als aliments, Preparar les begudes, Fabricar gel, Netejar les mans, els estris, superfícies i equipament de la cuina.

 

Enllaços web

enllaç web

Enllaços web