Dr. Frias
Biografia
El metge i pediatra Alexandre Frias i Roig va néixer a Reus, a la casa número 19 de l’actual raval de Martí i Folguera, el 20 d’agost de 1878. Orfe de la mare –Maria Roig– des dels set anys i del pare –Isidor Frias– des dels dotze, Alexandre va haver d’estudiar i de treballar alhora.
L’any 1890 entrà com a aprenent a la farmàcia de Josep Llovera, situada al començament del carrer de Jesús, i també a la impremta de Pere de Bofarull, on es publicava el Diario de Reus. El 1893 obtingué el grau de Batxiller, a Reus, i el 1894 s’establí a Barcelona, on treballà com a pràctic a la farmàcia de Francesc Sardà.
El 1895 inicià els estudis de Magisteri i de Medicina a Barcelona, que compaginaria amb el treball portat a terme a farmàcies obertes a Cornellà, a Sant Joan Despí, a Sant Boi i a la Colònia Güell. Com a membre del grup “La Xeringa”, va participar en nombroses activitats estudiantils i literàries i demostrà a bastament els seus dots humorístics i com a dibuixant.
El 1902 es llicencià en Medicina i Cirurgia i s’establí a l’Ametlla de Mar, vila en la qual guanyà per oposició, el 1906, la plaça de metge titular, feina que compaginà amb la d’inspector mèdic municipal.
El 1905 s’havia casat, a Cornellà, amb Eudalda Torreblanca i Serra, amb qui va tenir dos fills, Maria (1907-1920) i Alexandre (1911-1937), malauradament morts en plena joventut.
El 1909, Frias tornà a Reus, on fou nomenat subdirector facultatiu de l’Ambulància, obrí una consulta particular per a l’atenció de les malaltites de la dona i dels infants, enllestí els estudis de Magisteri i començà a publicar articles i opuscles i a dictar conferències sobre investigació mèdica.
Realitzà una extraordinària tasca en diferents àmbits medicosanitaris i participà activament en campanyes de tractament de malalties infeccioses.
El 1911 li fou concedida la medalla d’argent de la Creu Roja i el 1912 fou nomenat ajudant interí de la Secció de Ciències de l’Institut General i Tècnic de Reus i va obrir un centre clínic de bacterioteràpia i d’anàlisi microscòpica dedicat a la vacunació antiràbica.
Portà a terme un “viatge d’orientació sanitària” per diversos hospitals i centres especialitzats de França, Alemanya, Bèlgica i Suïssa, on visità la “Gota de Llet” de Ginebra, que li serviria de referència. En tornar a Reus, realitzà una extraordinària tasca en diferents àmbits medicosanitaris i participà activament en campanyes de tractament de malalties infeccioses.
Text extret de: www.reus.cat