Escola Oberta de Salut Dr. Frias
Ajuntament de Reus

Com obtenir l'autorització sanitària.

El pírcing implica perforar la pell, membranes mucoses o altres teixits corporals per a col·locar joies o altres objectes de metall. D'altra banda, els tatuatges consisteixen a introduir pigments en la pell mitjançant petites puncions. La micropigmentació empra la mateixa tècnica per a embellir llavis, celles, ulls i arèoles mamàries, així com per a dissimular cicatrius i cremades.

Aquestes pràctiques travessen la barrera de protecció natural més externa del cos humà, conformada per la pell i les mucoses, per la qual cosa s'han de prendre precaucions per a prevenir infeccions i contagis. Tant els establiments com els professionals que realitzen aquests procediments han de complir amb requisits legals mínims i comptar amb la formació adequada per a garantir la seguretat i la higiene.

Quan s'ofereixen aquests serveis en esdeveniments puntuals com ara festivals o celebracions familiars, les persones encarregades han de complir amb els mateixos estàndards que qualsevol altre establiment per a reduir riscos i garantir la salut dels clients.

Per això cal que el professional que dugui a terme aquestes pràctiques sol·liciti l'autorització quan ho faci en esdeveniments temporals.  A Reus, aquesta sol·licitud ja es pot fer de manera telemàtica a través del portal web de l'Ajuntament de Reus. En el formulari s'ha d'especificar la naturalesa de l'esdeveniment, la data i el lloc. S'aconsella realitzar aquest tràmit amb almenys 20 dies d'antelació per a assegurar l'autorització a temps.

A través d'aquest enllaç podràs accedir directament al tràmit. https://seu.reus.cat/seu/carpetaCiutadana/tramit/32017


La documentació que cal presentar és: 

 

  • Certificat de formació actualitzat del personal que realitzarà les pràctiques, segons el Decret 90/2008 de la Generalitat de Catalunya.
  • Contracte amb un gestor autoritzat de residus sanitaris per al maneig de residus perillosos.
  • Prova de vacunació contra l'Hepatitis B i el tètanus del personal que realitzarà les pràctiques.
  • Informe detallat que contingui:
  • Descripció de l'àrea de treball i de l'espai on es durà a terme l'activitat.
  • Detalls de les activitats a realitzar, equipament i instruments per a esterilització i desinfecció, amb les autoritzacions corresponents.
  • Procediment de neteja i desinfecció de les instal·lacions.
  • Document informatiu i de consentiment per als clients sobre les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, segons el Decret 90/2008 de la Generalitat de Catalunya.

 

Pots consultar més informació sobre els requisits sanitaris dels establiments o consells per previndre riscos sobre la salut al següent enllaç https://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/pircings-tatuatges

 

-----------

Legislació aplicable:
Decret 90/2008 sobre pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, i requisits higienicosanitaris per als establiments.
RD 85/2018 sobre productes cosmètics.
RD 192/2023 sobre productes sanitaris.
Decret 27/1999 sobre gestió de residus sanitaris.
Llei 18/2009 de salut pública.


Videos Relacionats

Últimes notícies