Escola Oberta de Salut Dr. Frias
logo Ajuntament de Reus

Xarxa de Desfibril·ladors

Actiu

Ubicació del desfibril·ladors a Reus   

Al GEOPORTAL de la web de l'ajuntament de reus disposeu de la ubicació de tots els desfibril·ladors registrats que hi ha al municipi. 

Com actuació davant una emergència cardíaca

  1. Reconèixer l'emergència cardíaca que s’acompanya de dolor toràcic i possiblement amb una pèrdua de consciencia.
  2. Trucar immediatament 112 que donarà origen a una resposta per part del personal capacitat i equipat.
  3. Aplicar les maniobres de Reanimació Cardio Pulmonar (RCP) (massatge cardíac i boca a boca) si es tenen coneixements de les mateixes
  4. Utilitzar el desfibril·lador seguint les instruccions que l’acompanyen. 
  5. Seguir les instruccions que ens pugin donar els professional del 112

Formació:  El desplegament de desfibril·ladors anirà acompanyat d'espais de formació dirigits a tots els sectors de població. A fi de comptes qui ha d'activar els DEA són les persones i cal que tothom estigui format per saber com cal actuar.  

Actualment ja s'han realitzat els següents cursos: 

25/03/2019 Centre Cívic Llevant :   Població general    https://eos.reus.cat/activitat/aturada-cardiaca-que-fem_Llevant

28/03/2019  Centre Cívic del Carme: Població general   https://eos.reus.cat/activitat/aturada-cardiaca-que-fem

26/11/2019  Suport Vital bàsic. Curs acreditat  https://eos.reus.cat/activitat/suport-vital-basic-i-dea  

 

Per aquest 2020  hem preparat 4 nous cursos de  Suport vital Bàsic acreditats que reprogramarem quan tot torni a la normalitat.

 

 Més informació: 

Els desfibril·ladors externs automàtics (DEA) són els equips tècnics homologats que permeten analitzar el ritme cardíac, identificar les arítmies mortals tributàries de desfibril·lació i administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme viable amb nivells alts de seguretat. Pel que fa als desfibril·ladors semiautomàtics (DESA), disposen de les mateixes característiques que els DEA però requereixen que una persona premi el botó de descàrrega per activar-los.El desfibril·lador extern és un equip que compta amb un sistema computeritzat d'anàlisi del ritme cardíac que monitoritza el ritme del cor i, quan cal, allibera un xoc elèctric sense necessitat que la persona que l'utilitzi sàpiga reconèixer els ritmes cardíacs. El seu maneig és senzill, ja que únicament s'han de posar els elèctrodes adhesius que porta l'aparell a la persona que ha patit una aturada cardíaca.En aquesta malaltia, responsable de la mort sobtada cardíaca, el temps d'espera és fonamental ja que per cada minut que passa una persona que pateix una aturada sense utilitzar un desfibril·lador, les seves possibilitats de sobreviure disminueixen entre un 7% i un 10%. Segons la Societat Espanyola de Cardiologia, als Estats Units i el Regne Unit, ha aconseguit recuperar fins a un 25% de casos en què la mort sobtada era el desenllaç més que previsible. Per aconseguir aquest alt percentatge, assenyalen els experts, només cal que el dispositiu s'activi en els cinc minuts següents a patir un accident cardíac. Els DEA són l'eina  més eficaç per guanyar segons en aquesta important contrarellotge, ja que permet reanimar en pocs minuts als que pateixen un col·lapse cardíac provocat per fibril·lació ventricular.La instal·lació i l'ús d'aquests aparells està regulada per la normativa, que preveu la seva inscripció al registre administratiu de desfibril·ladors fora de l'àmbit sanitari.

 

Videos Relacionats