Escola Oberta de Salut Dr. Frias
Ajuntament de Reus

En col·laboració amb l'Associació Catalana de la prevenció del suïcidi ( ACPS) hem organitzat un programa d'activitats per tal de donar visibilització i generar un espai per al diàleg i la reflexió al voltant del suicidi, que tot i que comença a estar present en l'agenda pública i  política continua presentant-se com un element de tabú i un procés estigmatitzador, que aboca, a víctimes i supervivents, al silenci. 

 

En els següents enllaços podeu consultar el programa de cada activitat i fer la reserva per assistir-hi. 

10/09- Il·luminació de la façana del centre gaudí.  

14/09- Conferència- Gabriel Ferreter. Els mites del suïcidi.  ACPS. 

15/09- Presentació del Llibre- El dilema de viure- Carme Ripoll 

16/09- Obra de teatre- No m'oblideu mai. Mithistòrima produccions.

 

Dia internacional de la prevenció del suicidi

El Dia Internacional per la Prevenció del Suïcidi, impulsat per l’Associació Internacional per la Prevenció del Suïcidi amb suport de l’Organització Mundial de la Salut, se celebra el dia 10 de setembre amb l’objectiu de facilitar la presa de consciència a escala mundial sobre la possibilitat de prevenir aquests actes i l’aposta per l’adopció de mesures de prevenció, des d’una perspectiva comunitària i de la salut pública, davant les conductes suïcida.

Les dades obtingudes per l’Institut Nacional d’Estadística l’any 2020 indiquen una taxa general de suïcidi del 8,32 per cada 100.000 habitants. Durant el 2020, el suïcidi es va mantenir com la primera causa de mort externa a Espanya. L'estadística de mortalitat de Catalunya desenvolupada pel Servei de Gestió i Anàlisi de la Informació per a la Planificació Estratègica, situa la taxa de mortalitat estandarditzada per a la població de Catalunya  en un 5,03 per cada 100.000 habitants l’any 2019, de les defuncions per suïcidi o autolesió. Un 2,80 en el cas de les dones i 7,48 en el cas dels homes.

A Catalunya l’any 2020 es van registrar un total de 556 morts per suïcidi de persones amb residència en aquesta comunitat autònoma, 82 de les quals haurien esdevingut a la província de Tarragona (INE, 2021).

Les conductes suïcides poden ser motivades per més d’un factor, però en general coincideixen en el fet que representen una expressió extrema per alliberar-se d’un grau de malestar intens. En aquesta línia, el PLAPRESC 2021-2025 assenyala que més d’una quarta part de la població major de 14 anys mostra malestar emocional.

Cal també contemplar totes aquelles persones afectades a conseqüència de cadascun d’aquests successos que interpel·len les vides de les famílies, amistats i de la comunitat en el seu conjunt (OMS, 2014). L’OMS estima que l’afectació per cada mort per suïcidi és de 6 persones (2014).

Des de la Regidoria de Salut i Ciutadania s’està treballant en el disseny d’un Pla Local de Prevenció de la Conducta Suïcida que preveu implementar-se de forma efectiva el 2023. Encara que la finalitat última de la intervenció és disminuir el risc d’aparició d’aquestes conductes o mitigar-ne els efectes que se’n poden derivar a través de diverses actuacions, el caràcter que adquireix és, en essència, preventiu a múltiples nivells, fent explícit el compromís de l’Administració Local en continuar definint de forma cada cop més específica i complexa, aquelles polítiques que vetllin per la salut integral de les persones.

 

 

A Catalunya l’any 2020 es van registrar un total de 556 morts per suïcidi de persones amb residència en aquesta comunitat autònoma, 82 de les quals haurien esdevingut a la província de Tarragona (INE, 2021). 


Videos Relacionats

Últimes notícies